Calvados-marineret skærising m/multisaftsauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

2 flåede skærisinger à 200- 250 g
400 g rå grønsager (f.eks. jordskokker, gul peberfrugt, broccoli, spidskål)
4-6 små kartofler
rapsolie
calvados (æblebrændevin fra Normandiet, Frankrig) til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. Dijon-sennep med honning
7 spsk. koncentreret multifrugtsaft (karton med 200 ml kan købes i de fleste supermarkeder)
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring skærisingerne på en tallerken og krydr på beg-ge sider med f.eks. citronpeber, paprika, karry etc. Hæld lidt calvados over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer, så skærisingerne kan stå og trække. Klargør grønsa-gerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. Herbes de Provence, basilikum, estragon) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og vend den i hvedemel. Steg skærisingerne på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved. Inden skærisingerne placeres på et smurt ildfast fad, krydres de på begge sider med krydderurter og middelhavssalt. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så over-fladen bliver sprød og lækker.

Mens skærisingerne tilberedes i ovnen, hældes over-flødig rapsolie fra panden (hvis der anvendes en teflon-belagt pande, kan den evt. yderligere tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løgene, tomatkon-centrat og honningsennep. Tilsæt krydderier og 2 spsk. hvedemel, derefter vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilsættes multifrugtsaften. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Skærising er en fremragende, men ret dyr spisefisk, som er på samme niveau som søtunge. Dens lækre kød er fast og hvidt. Det er en god idé at anvende en fiskekniv til at filetere fisken på begge sider under måltidet. Fisken smager ekstra godt på grund af calvados-marineringen, som spiller fint sammen med multifrugtsaucen.

Server retten til tør afkølet hvidvin (f.eks. Riesling fra Alsace), eller rosévin (f.eks. Saint-Chinian fra Syd-frankrig). En let afkølet rødvin (f.eks. Fleurie fra Beau-jolais) ville også være et fortræffeligt valg.

I øvrigt henvises til opskrifterne

"Flået skrubbe med pebersauce"

"Indtagende ising med skorzonerrodssauce"

"Storslået skærisingfilet med marsala-sauce"

"Sprødstegt isingfilet med vinsauce"

"Festlig skrubbefilet med rødkålssauce"

Til toppen