Solveigs sider:
2. Hverdagstips!

Tilbage

Gå til Solveigs side 3 - FRA NEGATIVT TIL POSITIVT!

KØKKENASSISTANCE:

Både til daglig og til fest er det Mogens, der laver maden. Min rolle består normalt i at være hans ”køkkenassistent”, f.eks. ved at lette hans arbejde med klargøring af nogle af grønsagerne såsom blomkål, broccoli, rosenkål og radiser. Derved udnyttes især blomkål og broccoli optimalt, da næsten intet går tabt ved denne proces (selv stokken kan spises, når den er blevet skrællet!). Når jeg har klargjort disse grønsager i én arbejdsgang, lægger jeg dem i en plasticboks og sætter dem ind i køleskabet. Så kan Mogens selv arbejde videre med den endelige klargøring af disse og andre grønsager til både frokost og aftensmad. Vi har således fordelt vores roller i køkkenet og arbejder sammen som et velfungerende team – både til hverdag og når vi har gæster!

PROBLEMER MED FISK?

Ofte har jeg undret mig over, at nogle mennesker siger, at de ikke kan lide fisk. Det er lidt ærgerligt, da netop fisk er den sundeste fødevare, man kan få, især havfisk indeholder nogle specielle aminosyrer, som ikke findes i anden ernæring.

Det ville nok være en god ide at gøre op med sine fordomme om fisk (lugt, ben i fisken, konsistens m.m.), for der findes et umådeligt stort antal arter, så man kan variere sine valg i det uendelige. Der findes nemlig ikke en entydig definition af, hvad en ”fisk” er! Prøv at finde nogle typer, du kan klare, f.eks. uden ben, og tilbered dem på en appetitlig måde (lad endelig være med at koge fisk!) – se f.eks. Mogens’ fiske- opskrifter, som er enkle at gå til!

Der findes også et stort udvalg af fiskekonserves (f.eks. tun, makrel, sardiner, kippers), røget fisk (f.eks. laks, sild, hellefisk og ål) og dybfrosne fisk, som er nemme at håndtere (f.eks. fyldt rødspætte eller sej, panerede fiskefileter, indbagt laks m.m.). Mange tror, at fisk er en dyr spise, men det behøver det langt fra at være. Som ved de fleste andre fødevarer kan fisk fås til en rimelig pris, f.eks. mørksej, ising, sild, skrubbe.

PROBLEMER MED GRØNSAGER?

Af og til støder jeg på mennesker, især mænd, der siger, at de ikke kan lide grønsager. Det er ærgerligt, da der findes et utal af typer, som kan kombineres i det uendelige. Vi koger dem ikke mere, men serverer dem rå (med et par undtagelser: grønne bønner og porrer blancherer Mogens i 3 minutter på i microovnen), og vi oplever, når vi har gæster, at alle bliver fristet af vores farvestrålende skål med grønsager! Prøv at finde nogle grønsager, du kan klare, f.eks. gulerødder, tomater, champignons, peberfrugt m.m. Jeg skal i øvrigt understrege, at det er sundest at spise grønsager rå, da alle vitaminer og mineraler således bevarer deres fulde ernæringsværdi.

Prismæssigt behøver grønsager ikke at være dyre. Kåltyper som f.eks. rødkål, hvidkål, broccoli, kinakål, der kan købes hele året igennem, er billige og yderst sunde og har som sidegevinst den egenskab, at de virker beskyttende mod kræft (især mave- og tarmkræft)! Nogle bryder sig ikke om lugten af kogt kål og den efterfølgende ildelugt, men der er ingen lugtproblemer overhovedet ved at spise rå kål! I den forbindelse er vi begejstrede over, at man nu endelig kan købe rå grønkål hele året rundt, for det er den allersundeste grøntsag, der findes ifølge ernæingseksperterne. Prøv at spise den rå – både blade, stok og ribber smager fantastisk godt!

PROBLEMER MED VIN?

Om aftenen drikker vi altid vin til vores måltid. Til fis- keretterne får vi enten tør hvidvin eller rosévin, und- tagelsesvist en let rødvin (afkølet) til f.eks. stegt laks, tun eller ål. Til alle andre retter drikker vi rødvin.

Der er nogle mennesker, der ikke kan tåle rødvin. I stedet vil jeg foreslå tør rosévin, som kan drikkes til næsten al slags mad, eller tør hvidvin. Begge dele skal naturligvis serveres afkølet.

Hverdagsvin af acceptabel kvalitet kan købes til rimelige priser: i discountforretningerne kan man nemt finde flasker til 30-40 kr., og i de store super-markedskæder er der altid tilbud på gode vine til fornuftige priser – ved restsalg får man næsten vinen foræret! Hvis man er enlig, kan man drikke et glas eller 2 dagligt til aftensmaden og gemme resten af flaskens indhold med prop i i køleskabet til næste dag eller de næste dage – alt efter behov og lyst.

Rosévin er lavet på rødvinsdruer, hvor skallerne fjernes tidligt i vinprocessen, og får sin farve, alt efter hvornår dette sker (jo senere, jo mørkere farve). Mange anser denne type vin for at være en sæsonvin, der kun kan drikkes om sommeren, men vores ”sæson” strækker sig over hele året! Endelig holder jeg meget af mousserende vin (især tør!), som ikke behøver at være dyr, og som er velegnet til de fleste retter (og som apéritif!) – det kan de fleste tåle, og så er det en festlig ledsager til måltidet!

Usynlig tæller side 25

Til toppenSidst opdateret: 12.04.2016