Superskøn søtungefilet
med sambuca-sauce

 Tilbage


(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g søtungefileter
400 g rå grønsager (f.eks. grønkål, spidskål, orange peberfrugt, broccoli)
4-6 små kartofler
rapsolie
sød muscatvin til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. honning
1 tsk. koncentreret citronsaft
3 cl sambuca (populær italiensk anislikør)
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Placer søtungefileterne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. paprika, citronpeber, fiskekryd-deri, paprika etc. Hæld lidt muscatvin over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer, så fisken kan stå og trække.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. stødt anis, purløg, dild) og middelhavssalt over. Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og vend den i hvedemel. Steg fileterne hurtigt på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og anbring derpå fileterne i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over fileterne og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fileterne bliver sprøde og faste.

Mens fileterne tilberedes i ovnen, hældes overflødig olie fra panden (hvis der benyttes en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 cham-pignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat, honning og citronsaft. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derefter vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilføres sambuca. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Søtunge er en fantastisk lækker spisefisk, der kan købes hos velassorterede fiskehandlere til en pris i den dyre ende. Den fiskes året rundt, men fanges især i foråret og om sommeren. Fiskens langstrakte ovale krop er relativ tyk sammenlignet med andre fladfisk, hvilket giver kødfulde fileter af høj kvalitet.

Marineringen med muscatvin gør fiskekødet meget fast og lækkert, og den raffinerede sambuca-sauce yder i høj grad fisken fuld retfærdighed!

I øvrigt henvises til opskrifterne

”Rødtungefilet ”Madérienne” med broccoli-sauce”

”Æblemarineret rødtunge med æblesauce” og

"Suveræn søtunge med Bourbon-sauce"

Prøv også forretten

"Søtunge à la Joséphine"

Til toppen