Stegt ål for vindrikkere

 Tilbage

(2 PERSONER)

INGREDIENSER:

ca. 300 g flået ål (8-10 stykker)
400 g rå grønsager (vælg f.eks. blomkål, broccoli, rødkål, gul peberfrugt, gulerødder)
4-6 små kartofler
rapsolie
1 tsk. tomatkoncentrat
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
mild curry paste
vineddike
rugmel
vand

TILBEREDNING:

Rens og skyl fisken, og skær den ud i 8-10 stk. På en tallerken pensles ålestykkerne på begge sider med curry paste, krydres på begge sider med f.eks. paprika, citronpeber, karry, mild chili etc., hæld lidt vineddike over fisken og ælt det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og anbring tallerkenen med indhold i køleskabet nogle timer.

Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. timian, oregano, basi-likum) og middelhavssalt over. Dæk over med folie/ stanniol og kom skålen i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem for evt. at spare tid.

Tænd ovnen på ca. 160 ° (varmluftovn ca. 150°). Tag ålestykkerne ud af køleskabet og vend dem i rugmel. Steg dem hurtigt på panden på begge sider (der bør bruges rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved) og anbring dem på et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15-25 min. – alt efter fiskens konsi-stens (tykkelse). Kom krydderurter og middelhavssalt over ålestykkerne, inden de til sidst grilles 1-2 min. ved 250-300°, så fisken bliver sprød.

Mens ålen tilberedes i ovnen, fjernes overflødig olie fra stegepanden. Skær de 5-6 stk. champignons i skiver og kom dem sammen med løgene og tomatkoncen-tratet på panden. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. rugmel, derpå vand. Kom krydderurter i og smag til med middelhavs-salt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten (kun et par stykker ål til hver ad gangen – hold resten varm i ovnen!).

KOMMENTARER:
Ovennævnte tilberedningsmetode bevirker, at ålen ikke virker fed, da paneringen er tynd. Samtidig fjerner vin-eddiken den ofte fede smag i selve ålen, så fisken nu kan serveres med vin i stedet for øl og snaps – ja, oftere end man ellers ville nyde denne ret, der med ovennævnte sauce og tilbehør er en moderniseret udgave af en ellers ”tung” ret.

Server hvidvin (f.eks. en Riesling d’Alsace) eller rosévin (f.eks. Côtes de Provence) til. En let, afkølet rødvin (f.eks. Beaujolais eller Chianti) kan også bruges.

I øvrigt henvises til opskrifterne

””Ålegilde” for husarer m/k” og

"Mangomarineret ål med aspargessauce"

"Ål i øl med hvedeølsauce"

Usynlig tæller side 13

Til toppen