Mangomarineret ål
med aspargessauce

 Tilbage

 

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g flået ål (8-10 stykker)
400 g rå grønsager (f.eks. blomkål, rødkål, orange peberfrugt, spinat)
4-6 små kartofler (evt. aspargeskartofler)
rapsolie
koncentreret mangosaft (karton med 250 ml kan købes i supermarkedet) til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. honning
6 spsk. finthakket grøn asparges (skær eller bræk den nederste del af de anvendte asparges inden hakning, da den er lidt ”træet”)
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Rens og skyl fisken og skær eller klip den ud i 8-10 stk. Læg ålestykkerne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. mild chili, paprika, karry, fiskekrydderi etc., hæld lidt mangosaft over ålen og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og anbring tallerkenen med indhold nogle timer i køleskabet. Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. dild, purløg, basilikum) og middelhavssalt over. Dæk over med folie/stanniol og kom skålen ind i køleska-bet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag ålen ud af køleskabet og vend den i hvedemel. Steg ålestykkerne hurtigt på en pande i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og anbring dem derpå i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i ca. 15 min. Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over ålen og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fisken bliver sprød og lækker.

Mens ålen tilberedes i ovnen, hældes overflødig olie fra stegepanden (hvis der bruges en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 cham-pignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat og honningsennep. Tilsæt kryd-derier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derefter vand. Ca. 5 min. inden saucen er færdig, tilføjes den finthakkede asparges. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten (server kun et par ålestykker til hver ad gangen og hold resten varm i ovnen!)

KOMMENTARER:
Ål er en spændende spisefisk, der hører til i den dyre ende. Den kan købes ret ofte hos velassorterede fiskehandlere. Den anvendte tilberedningsmetode er helt ny og ganske anderledes end den velkendte fede og ”tunge” udgave, da der er benyttet hvedemels-panering og marinering med koncentreret mangosaft. Derved virker ålen raffineret og nærmest mild, og den cremede blide og behagelige aspargessauce klæder på smukkeste vis den tilberedte gyldne fisk!

I øvrigt henvises til opskrifterne:

”Stegt ål for vindrikkere” og

”Mangomarineret ål med aspargessauce”

"Ål i øl med hvedeølsauce"

Til toppen