Ål i øl
med hvedeølsauce

 Tilbage


(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g flået ål (ca. 8-10 stk.)
400 g rå grønsager (f.eks. rosenkål, hvidkål, rød
berfrugt, savojkål)
4-6 små kartofler (evt. aspargeskartofler)
rapsolie
hvedeøl (ca. 4,9%) til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1½ dl hvedeøl (ca. 4,9%) til saucen
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring ålestykkerne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. citronpeber, karry, fiskekryd-deri, mild chili etc., hæld noget hvedeøl over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og anbring tallerkenen med indhold nogle timer i køleskabet. Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. Herbes de Provence, dild, oregano) og middelhavssalt over. Dæk over med folie/stanniol og kom skålen ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag ålen ud af køleskabet og vend den i hvedemel. Steg fisken hurtigt på en pande i rigeligt med rapsolie, så den kan tage ved, og anbring den derpå i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i ca. 15 min. Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middel-havssalt over ålen og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så den bliver sprød og lækker.

Mens ålen tilberedes i ovnen, hældes overflødig olie fra stegepanden (hvis der bruges en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg og tomatkoncentrat. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derefter vand. Ca. 5 min. inden saucen er ved at være færdig, tilføres hvedeøl. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten (server kun et par ålestykker til hver ad gangen og hold resten varm i ovnen!)

KOMMENTARER:
Ål er en lækker, men normalt ikke helt billig spisefisk. Den kan købes jævnligt hos velassorterede fiskehand-lere.

Ålens kød er fast, mørkt under skindet og har et højt fedtindhold. Ålen er således en fed fisk og er rig på de sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer, n-3 fedtsyrer, som også kaldes omega-3 fedtsyrer. N-3 fedtsyrer er livsnødvendige for os mennesker og skal derfor være til stede i små mængder i vores kost. Ålen er særligt rig på jod og selen, og den har et højt indhold af A-, D-, E- og B12-vitamin.

Den anvendte tilberedningsmetode er helt alternativ og noget mere spændende og elegant end den traditio-nelle udgave, da der er benyttet hvedemelspanering og marinering med hvedeøl. Nu er retten blevet sund og smager i højere grad af ål end af panering, og den tilhørende hvedeølsauce er lige sagen til fisken! Vin er selvfølgelig oplagt som ledsager til denne ret, da den netop ikke er fed og tung.

I øvrigt henvises til opskrifterne:

”Stegt ål for vindrikkere”,

”Ålegilde for husarer m/k” og

”Mangomarineret ål med aspargessauce”

Til toppen