"Ålegilde" for
husarer m/k

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g flået ål (8-10 stykker)
400 g rå grønsager (f.eks. hvidkål, rød peberfrugt, fennikel, persillerod)
4-6 små kartofler (evt. aspargeskartofler)
rapsolie
Dijon-sennep med honning til pensling af fisken
mørk rom til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. Dijon-sennep med honning til saucen
3 cl mørk rom til saucen
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Rens og skyl fisken og skær eller klip den ud i 8-10 stk. Læg ålestykkerne på en tallerken og pensl dem på begge sider med honningsennep. Krydr derefter på begge sider med f.eks. citronpeber, paprika, karry, fiskekrydderi etc., hæld lidt mørk rom over ålen og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og anbring tallerkenen med indhold nogle timer i køleskabet. Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. estragon, stødt anis, Herbes de Provence) og middel-havssalt over. Dæk over med folie/stanniol og kom skålen ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag ålen ud af køleskabet og vend den i hvedemel. Steg ålestykkerne hurtigt på en pande i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og anbring dem derpå i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i ca. 15 min. Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over ålestykkerne og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fisken bliver sprød og lækker.

Mens ålen tilberedes i ovnen, hældes overflødig olie fra stegepanden (hvis der bruges en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 cham-pignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat og honningsennep. Tilsæt kryd-derier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derefter vand. Lige inden saucen er færdig, tilføres rom. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten (server kun et par ålestykker til hver ad gangen og hold resten varm i ovnen!)

KOMMENTARER:
Ål er en populær, men ikke helt billig spisefisk. Den kan købes jævnligt hos velassorterede fiskehandlere. Den anvendte tilberedningsmetode er helt moderne og ganske anderledes end den traditionelle udgave, da der er benyttet hvedemelspanering, pensling med honningsennep og marinering med mørk rom. Derved kan man ikke længere fornemme den ofte noget fede smag i selve ålen – tværtimod! Nu er retten oven i købet blevet en sand lækkerbisken, hvor den tilhøren-de romsauce får det hele til at gå op i en højere enhed – både mænd og kvinder vil elske denne nye variant! Vin er selvfølgelig selvskreven til at ledsage denne ret!

Til ovenstående opskrift anbefales det at servere en tør afkølet hvidvin (f.eks. Pinot Gris fra Alsace) eller rosévin (f.eks. Pinot Noir fra Alsace). En let afkølet rødvin (f.eks. Moulin-à-Vent fra Beaujolais) vil også være et godt valg! Hvis det skal være rigtig festligt, kan man udmærket servere en velafkølet tør mousserende vin (f.eks. Crémant d’Alsace, brut) til ålen – så bliver det virkelig en totaloplevelse for husarer m/k!

I øvrigt henvises til opskrifterne:

”Stegt ål for vindrikkere” og

"Mangemarineret ål med aspargessauce"

"Ål i øl med hvedeølsauce"

Til toppen