Forførende liflig smelt

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

Køb 400-500 g hele smelter hos fiskehandleren. Klip hoved og hale af de små velduftende fisk (de dufter af agurk!), klip derpå bugen op og fjern indvoldene, men lad rygbenet blive siddende!

ca. 300 g smelt (vægt efter klargøring)
400 g rå grønsager (f.eks. spidskål, rødkål, spinat, orange peberfrugt)
4-6 små kartofler
rapsolie
1 tsk. tomatkoncentrat
2 tsk. alm. Dijon-sennep
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
mild curry paste
rugmel
vand

TILBEREDNING:

Læg smelten på en tallerken og pensl den på begge sider med curry paste, krydr derefter på begge sider med f.eks. karry, paprika, citronpeber, mild chili etc. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer, så det hele kan stå og trække.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. purløg, estragon, basilikum) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚).
Tag smelten ud af køleskabet, vend den i rugmel og steg den hurtigt på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og anbring der- på smelten i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 minutter. Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middel- havssalt over smelten og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fisken bliver sprød.

Mens smelten bliver tilberedt i ovnen, hældes over- flødig rapsolie fra panden (hvis der anvendes en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkken- rulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat og Dijon-sennep. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev brugt til fisken), 2 spsk. rugmel, dernæst vand. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

NB! Under spisning af fisken kan man vælge at fjerne dens rygben eller simpelthen blot spise det med, da det er meget lille og sprødt.

KOMMENTARER:
Smelt er en velsmagende og endda ekstremt billig spise. Den bliver normalt solgt som industrifisk og kan desværre sjældent købes hos fiskehandleren. Af andre lækre og billige industrifisk, der kan tilberedes efter ovennævnte opskrift, må først og fremmest nævnes sardin, brisling, ansjos og tobis. Også de er svære at få fat i i fersk tilstand!

I øvrigt henvises til opskrifterne

"Superdejlige sardiner med ramsløgsauce"

"Ansjoser i hvid rom med koriandersauce"og

"Sardiner i Jamaica rom med chilisauce"


Usynlig tæller side 34

Til toppen