Superdejlige sardiner
med ramsløgsauce

 Tilbage


(2 PERSONER):

Køb 400-500 g hele sardiner hos fiskehandleren. Klip hoved og hale af de små lækre fisk, klip derpå bugen op og fjern indvoldene, men lad rygbenet blive sidden-de!

INGREDIENSER:

ca. 300 g sardiner (vægt efter klargøring)
400 g rå grønsager (f.eks. hvidkål, savojkål, blomkål, gul peberfrugt)
4-6 små kartofler
rapsolie
cognac (eller tilsvarende brandy) til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. honning
1 tsk. koncentreret citronsaft
6 spsk. hakket frisk ramsløg
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring sardinerne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. fiskekrydderi, citronpeber, mild chili, paprika etc., hæld lidt cognac over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer, så det hele kan stå og trække.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. dild, timian, Herbes de Provence) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚).
Tag sardinerne ud af køleskabet, vend dem i hvedemel og steg dem hurtigt på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og anbring derpå sardinerne i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 minutter. Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over sardinerne og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fisken bliver sprød og lækker.

Mens sardinerne bliver tilberedt i ovnen, hældes overflødig rapsolie fra panden (hvis der anvendes en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat, honning og citronsaft. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev brugt til fisken), 2 spsk. hvedemel, dernæst vand. Ca. 5 min. inden saucen er ved at være færdig, tilsættes den hakkede ramsløg. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten (server f.eks. 5 sardiner til hver ad gangen og hold resten varm i ovnen!)

NB! Under spisning af fisken kan man vælge at fjerne dens rygben eller simpelthen blot spise det med, da det er meget lille og sprødt.

KOMMENTARER:
Sardinen er en velsmagende og endda ekstremt billig spisefisk, som kan købes hele året hos rundt hos velassorterede fiskehandlere. Til trods for sin ringe størrelse er sardiner fulde af smag. Det er en fed lille fisk (i familie med silden), som smager aromatisk og kraftigt af hav. Især i landene omkring Middelhavet er fisken yderst populær.

Ved ovennævnte opskrift er fisken blevet marineret i cognac, hvilket gør den saftig og raffineret, og sammen med ramsløgsaucen venter der en superdejlig smagsoplevelse!

I øvrigt henvises til opskrifterne

”Forførende liflig smelt”

"Ansjoser i hvid rom med koriandersauce" og

"Sardiner i Jamaica rom med chilisauce"

 

Til toppen