Ansjoser i hvid rom
med koriandersauce

 Tilbage


(2 PERSONER):

Køb 400- 500 g hele ansjoser hos fiskehandleren. Klip hoved og hale af de små velsmagende fisk, klip derpå bugen op og fjern indvoldene, men lad rygbenet blive siddende!

INGREDIENSER:

ca. 300 g ansjoser (vægt efter klargøring)
400 g rå grønsager (f.eks. spinat, blegselleri, avocado, rød peberfrugt)
4-6 små kartofler
rapsolie
hvid rom til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. honning
1 tsk. koncentreret citronsaft
6 spsk. hakket frisk koriander
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring ansjoserne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. fiskekrydderi, citronpeber, mild chili, paprika etc., hæld lidt hvid rom over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer, så det hele kan stå og trække. Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. basilikum, estragon, timian) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚).
Tag ansjoserne ud af køleskabet, vend dem i hvede-mel og steg dem hurtigt på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og an-bring derpå ansjoserne i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 minutter. Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over ansjoserne og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fisken bliver sprød og lækker.

Mens ansjoserne bliver tilberedt i ovnen, hældes overflødig rapsolie fra panden (hvis der anvendes en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkken-rulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat, hon-ning og citronsaft. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev brugt til fisken), 2 spsk. hvedemel, dernæst vand. . Ca. 5 min. inden saucen er ved at være færdig, tilsættes den hakkede koriander. Kom til sidst krydder-urter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.

Server retten (server f.eks. 7-8 ansjoser til hver ad gangen og hold resten varm i ovnen!)

NB! Under spisning af fisken kan man vælge at fjerne dens rygben eller simpelthen blot spise det med, da det er meget lille og sprødt.

KOMMENTARER:
Ansjosen er en spændende og yderst billig spisefisk, som kan købes en gang imellem hos velassorterede fiskehandlere. Det er en fed lille fisk (i familie med silden), som især i landene omkring Middelhavet er yderst populær.

I ovenstående opskrift er fisken blevet marineret i hvid rom, hvilket gør den saftig og dejligt sprød, og den går fint i spænd med den raffinerede og aromatiske koriandersauce.

I øvrigt henvises til opskrifterne

”Forførende liflig smelt”

”Superdejlige sardiner med ramsløgsauce” og

"Sardiner i Jamaica rom med chilisauce"

Til toppen