Liflig lyssejfilet med fennikelsauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g lyssejfilet
400 g rå grønsager (f.eks. rødkål, gulerødder, spidskål, rød peberfrugt)
4-6 små kartofler
rapsolie
Dijon-sennep med honning til pensling af fisken
koncentreret appelsinsaft til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. koncentreret citronsaft til saucen
1 tsk. honning
5 spsk. hakket frisk fennikeltop
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
2 spsk. hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Læg lyssejfileten på en tallerken og pensl den med honningsennep på begge sider, krydr på begge sider med f.eks. karry, citronpeber, mild chili, paprika etc. Hæld derpå lidt appelsinsaft over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/ stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køle-skabet nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. timian, basilikum, Herbes de Provence) og middelhavssalt over.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og steg den i lidt rapsolie på en pande på begge sider (ca. 1 min. på hver side) og anbring dernæst lyssejen i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken, inden den til sidst grilles ca. 1 min. ved 250-300˚, så overfladen bliver lækker og indbydende.

Mens lyssejen bliver tilberedt i ovnen, skæres de 5-6 champignons i skiver og steges på panden i den resterende olie sammen med løg, tomatkoncentrat, honning og citronsaft. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken – men i begrænset mængde, så fennikelsmagen ikke drukner!). Lige inden saucen er ved at være færdig, tilføjes den hakkede friske fennikel. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Lyssej, der er en yderst velsmagende fisk, kan meget ofte købes hos velassorterede fiskehandlere til en rimelig pris. Kødet er fast og lækkert, og smagen får et ekstra ”pift” ved penslingen med honningsennep og marineringen med appelsinsaft. Ydermere spiller fennikelsaucen fint op til den dejlige fisk!

I øvrigt henvises til opskrifterne

”Mørksejfilet med sennepssauce”,

”Honningmarineret langefilet med muskat-sauce”
og

”Citronmarineret brosmefilet med estragonsauce”.

Til toppen