Prægtig pighvarfilet
med jordskokkesauce

 Tilbage


(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g pighvarfileter med skind
400 g rå grønsager (f.eks. spidskål, rødkål, orange peberfrugt, spinat)
4-6 små kartofler (evt. aspargeskartofler)
rapsolie
cognac eller tilsvarende brandy til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. koncentreret citronsaft,
1 tsk. honning,
7 spsk. finthakket jordskok
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Læg pighvarfileterne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. mild chili, paprika, karry, fiskekrydderi etc., hæld lidt cognac over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og anbring tallerkenen med indhold nogle timer i køleskabet. Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. oregano, purløg, basilikum) og middelhavssalt over. Dæk over med folie/stanniol og kom skålen ind i køle-skabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag pighvarfileterne ud af køleskabet og vend dem i hvedemel. Steg fisken hurtigt på en pande i rigeligt med rapsolie, så den kan tage ved, og anbring den derpå i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i ca. 15 min. Fjern skindet fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over pighvarfileterne og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så de bliver sprøde og lækre.

Mens pighvarfileterne tilberedes i ovnen, hældes over-flødig olie fra stegepanden (hvis der bruges en teflon-belagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat, honning og citronsaft. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derefter vand. Ca. 5 min. inden saucen er ved at være færdig, tilføjes den finthakkede jordskok. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Pighvar kan i princippet købes hele året hos velassorterede fiskehandlere. Det er normalt en ret dyr, men til gengæld temmelig spændende fisk. Det er således ikke uden grund, at fisken af og til kaldes ”fiskenes konge” eller ”havets konge”. Kødet er velsmagende og fast, og marineringen med cognac giver fisken en ekstra dimension. Jordskokkesaucen er endelig en lækker ledsager til fisken!

I øvrigt henvises til opskrifterne:

”Pragtfuld pighvar med cognacsauce” og

”Sublim slethvar sherrysauce”

"Slethvarfilet i rom med roséchampignonsauce"

Til toppen