Makrelfilet ”Provençale”
med citronmelissesauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g makrelfilet med skind
400 g rå grønsager (f.eks. hvidkål, broccoli, gul peberfrugt, spidskål)
4-6 små kartofler
rapsolie
Dijon-sennep ”Provençale” (med hvidløg og rød peberfrugt) til pensling af fisken
koncentreret citronsaft til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. koncentreret citronsaft til saucen
1 tsk. honning
5 spsk. hakket frisk citronmelisse
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Læg fileterne på en tallerken og pensl dem på begge sider med Dijon-sennep ”Provençale”. Krydr derefter på begge sider med f.eks. citronpeber, karry, paprika, fiskekrydderi etc. Hæld lidt citronsaft over fileterne og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. dild, estragon, basili-kum) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og vend den i hvedemel. Steg fileterne hurtigt på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og anbring derpå fileterne i et smurt ildfast fad med skindsiden opad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydder-urter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grøn-sagerne) og middelhavssalt over fileterne og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fileterne bliver sprøde.

Mens fileterne tilberedes i ovnen, hældes overflødig olie fra panden (hvis der bruges en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat, honning og citronsaft. Tilsæt krydde-rier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken – men i beskeden mængde, så citronmelissesmagen ikke drukner!), 2 spsk. hvedemel, derefter vand. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Makrel er en virkelig god spisefisk, der kan købes hele året til en rimelig pris. Det er en fed fisk med en meget markant smag, som i ovennævnte opskrift neddæmpes p.g.a. paneringen, sennepspenslingen og citronmarine-ringen. Ydermere har saucen en antydning af citron-smag, så den ledsager fisken på bedste vis!

I øvrigt henvises til opskrifterne

”Raffineret makrelfilet med peberrodssauce” og

"Stout-marineret makrelfilet med stout-sauce"

Til toppen