Laksefilet de luxe
med blomkålssauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

2 laksefileter med skind à 150 g
400 g rå grønsager (f.eks. rødbede, rød peberfrugt, blomkål, persillerod)
4-6 små kartofler
rapsolie
1 tsk. tomatkoncentrat
Dijon-sennep med honning til pensling af fisken
cognac eller tilsvarende brandy til marinering af fisken
1 tsk. honning
1 tsk. koncentreret citronsaft (flaske med 2-2½ dl kan købes overalt)
6 spsk. finthakket blomkål
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
2 spsk. hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Læg laksen på en tallerken og pensl den på begge sider med honningsennep, krydr derefter på begge sider med f.eks. citronpeber, mild chili, karry, fiske-krydderi etc. Hæld lidt cognac over laksen og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/ stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer, så fisken kan stå og trække.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. Herbes de Provence, oregano, rosmarin) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og steg den i lidt rapsolie på en pande på begge sider - ca. 1 min. på hver side – læg derefter laksen i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken, inden den til sidst grilles ca. 1 min. ved 250-300˚, så overfladen bliver lækker.

Mens fisken tilberedes i ovnen, skæres de 5-6 champignons i skiver og steges på panden i den tiloversblevne rapsolie sammen med løg, honning, citronsaft og tomatkoncentrat. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, som blev anvendt til fisken - men i beskeden mængde, så blomkålssmagen ikke druk-ner!), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilsættes den finthakkede blomkål. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt. Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Laks er en fed fisk, der kan købes overalt året rundt til en rimelig pris. Penslingen med honningsennep og marineringen med cognac tager lidt af den fede smag og tilfører fisken en spændende dimension. Saucen med den smukt skinnende blomkål er en spændende kontrast til laksens flotte orangerøde farve.

I øvrigt henvises til opskrifterne

”Indbydende laksefilet med citronsauce”

"Lækker laksefilet med ferskensauce"

"Bittermarineret laksefilet med enebærsauce"

Prøv også opskriften

"Grillet laks på spyd"

Til toppen