Bittermarineret laksefilet
|
|
INGREDIENSER: 2 laksefileter med skind à 150 g TILBEREDNING: Læg laksefileterne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. citronpeber, mild chili, karry, fiskekrydderi etc. Hæld lidt bitter over laksen og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer, så fisken kan stå og trække. Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. Herbes de Provence, dild, anisfrø) og middelhavssalt over. Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag laksen ud af køleskabet og steg den i lidt rapsolie på en pande på begge sider - ca. 1 min. på hver side – læg derefter fisken i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken, inden den til sidst grilles ca. 1 min. ved 250-300˚, så overfladen bliver indbydende og lækker. Mens fisken tilberedes i ovnen, skæres de 5-6 champignons i skiver og steges på panden i den tiloversblevne rapsolie sammen med løg, tomat-koncentrat honning og citronsaft. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, som blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Ca. 5 min. inden saucen er ved at være færdig, tilføjes den knuste enebær. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt. KOMMENTARER: Karakteristisk for laksen er, at både dens udseende og dens levevis ændrer sig flere gange i løbet af dens liv. Laksen er en højt værdsat spisefisk med fast, lyserødt kød. Farven skyldes det røde farvestof i f.eks. rejer, der er en af dens favoritspiser. Laksen kan købes hele året overalt, og prisen er som regel yderst rimelig. Havbrug, hvor lakseyngel opdræt-tes, er i dag den største kilde til forsyning af konsum-markedet med laks. Den vilde laks fanges mest under dens vandringer langs kysterne. Marineringen med bitter tager lidt af laksens fede smag og giver fisken en fast, men liflig konsistens. Saucen er en elegant medspiller til laksens flotte lyserøde farve og passer i smagsretning glimrende til laksens bitter-marinering I øvrigt henvises til opskrifterne ”Indbydende laksefilet med citronsauce” "Laksefilet de luxe med blomkålssauce” og "Lækker laksefilet med ferskensauce” Prøv også opskriften ”Grillet laks på spyd”
|
|