Gyldenstegt guldbrasen
med ingefærsauce

 Tilbage


(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

2 stk. flået guldbrasen à ca. 150 g
400 g rå grønsager (f.eks. rødkål, hvidkål, persillerod, gul peberfrugt)
4-6 små kartofler
rapsolie
cognac eller tilsvarende brandy til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. koncentreret citronsaft
1 tsk. honning
4 tsk. revet frisk ingefær (skræl en ingefær og riv den derpå fint på et rivejern)
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Læg de 2 guldbrasener på en tallerken og krydr dem på alle sider med f.eks. fiskekrydderi, paprika, citron-peber, mild chili etc. Hæld lidt cognac over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. Herbes de Provence, estragon, dild) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og vend den i hvedemel. Steg guldbrasenerne på en pande på alle sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og placer den derpå i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Kom krydderurter (f.eks. de samme, som blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over de 2 guldbrase-ner, inden de til sidst grilles ca. 1 min. ved 250-300˚, så de bliver lækre og sprøde.

Mens fisken bliver tilberedt i ovnen, hældes overflødig rapsolie fra panden (hvis der anvendes en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat, citronsaft og honning. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, som blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derefter vand. Ca. 5 min. inden saucen er ved at være færdig, tilsættes den revne ingefær. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Guldbrasen er en rigtig luksusfisk med en meget raffineret smag. Det er en af de mest populære og kendte middelhavsfisk. Da den opdrættes i store mængder, kan den i dag købes til en fornuftig pris hos den velassorterede fiskehandler. Fisken har fået sit navn ”guldbrasen” pga. dens gyldne plet på begge kinder og dens gyldengule tværstribe mellem øjnene.

Marineringen i cognac og melpaneringen giver fisken en smuk gylden farve, og dens lækre og markante smag spiller fint sammen med den dejligt krydrede ingefær-sauce.

Hvis man foretrækker fisken i filet, henvises til opskrif-terne

”Glansfuld guldbrasenfilet med Pernod-sauce” og

”Glimrende guldbrasenfilet med kirsebærvinsauce”

 

Til toppen