Orangemarineret heltfilet
med orangesauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g heltfileter med skind
400 g rå grønsager (f.eks. spidskål, rødkål, orange peberfrugt, spinat)
4-6 små kartofler
rapsolie
2 appelsiner
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. Dijon-sennep med honning
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
2 spsk. hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Skyl begge appelsiner og tør dem med køkkenrulle. 1 af appelsinerne rives med et rivejern, så der bliver 2 tsk. appelsinskal til saucen, derefter presses begge appelsiner, hvorved der opnås ca. 2½ dl saft. Anbring den revne appelsinskal i en skål og sæt den (med folie/stanniol over) i køleskabet. Hæld saften over i et målebæger.

Læg fileterne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. citronpeber, paprika, mild chili, karry etc. Hæld ca. ½ dl. appelsinsaft over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken og den reste- rende appelsinsaft over med folie/stanniol og sæt tallerken og målebæger med indhold ind i køleskabet nogle timer.

Klargør grønsagerne (skyl, hak, skræl etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. oregano, estragon, purløg) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag appelsinsaft, appelsinskal og helt ud af køleskabet. Steg fisken i lidt rapsolie på en pande ca. 1 min. på hver side og anbring derpå fileterne med skindsiden opad i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræl-ler). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over file-terne, inden de til sidst grilles ca. 1 min. ved 250-300˚, så overfladen bliver indbydende.

Mens fisken tilberedes i ovnen, skæres de 5-6 cham-pignons i skiver og steges på panden sammen med løg, honningsennep og tomatkoncentrat. Tilsæt kryd- derier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilsættes appelsinsaft og appelsinskal. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Helt er en dejlig laksefisk, der normalt kan købes til en fornuftig pris. Berggylt, der er en såkaldt læbefisk, min-der i konsistens om helten og kan derfor tilberedes på samme måde som denne.

Appelsinsmagen tilfører både fisk og sauce en frisk og lækker dimension, som på forunderlig vis matcher en tør afkølet hvidvin (f.eks. Pinot Gris fra Alsace) eller rosévin (f.eks. Sunrise Merlot fra Chile). En let afkølet rødvin (f.eks. Bourgogne Grand Ordinaire) kan også serveres.

I øvrigt henvises til opskriften

"Berggyltfilet "Bourguignonne" med rødvinssauce"

Usynlig tæller side 39

Til toppen