Berggyltfilet "Bourguignonne"
|
|
INGREDIENSER: ca. 300 g berggyltfilet med skind TILBEREDNING: Læg fileterne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. fiskekrydderi, paprika, mild chili, karry etc. Hæld lidt marc over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerken med indhold ind i køleskabet nogle timer. Klargør grønsagerne (skyl, hak, skræl etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. Herbes de Provence, dild, oregano) og middelhavssalt over. Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag berggylten ud af køle-skabet og steg den i lidt rapsolie på en pande ca. 1 min. på hver side og anbring derpå fisken med skindsiden opad i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom kryd-derurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken, inden den til sidst grilles ca. 1 min. ved 250-300˚, så overfladen bliver indbydende og lækker. Mens berggylten tilberedes i ovnen, skæres de 5-6 champignons i skiver og steges på panden sammen med løg og tomatkoncentrat. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilføres rødvin. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt. KOMMENTARER: Marineringen med marc de Bourgogne (deraf udtrykket ”Bourguignonne” )gør berggylten fast og saftig, og rødvinssaucen er den perfekte ledsager til fisken. Til saucen er anvendt den chilenske vin Terrapura, Carmenère, fra Central Valley. Det er selvfølgelig oplagt at servere samme vin (den skal være afkølet!) til fisken, da den er velegnet til formålet. Hvis der vælges en anden rødvin, skal den gerne være tilsvarende let (og stadig afkølet!), f.eks. en Beaujolais fra Frankrig. Helt, der er en laksefisk, minder i konsistens om berggylt og kan derfor tilberedes på samme måde som denne. I øvrigt henvises til opskriften ”Orangemarineret heltfilet med orangesauce”
|
|