Ølmarineret sildefilet
med ølsauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g sildefileter med skind
400 g rå grønsager (f.eks. savojkål, spinat, gul peberfrugt, rødkål)
4-6 små kartofler
rapsolie
1 tsk. tomatkoncentrat
dansk lagerøl (en mørk og ret maltet øl) til marinering af fisken
2 dl dansk lagerøl til saucen
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
rugmel
vand

TILBEREDNING:

Læg fileterne på en tallerken og krydr på begge sider med f.eks. karry, paprika, mild chili, fiskekrydderi, citronpeber etc. Hæld lidt lagerøl over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/ stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleska-bet nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, hak, skræl etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. basilikum, estragon, timian) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og vend den i rugmel, steg fileterne hurtigt på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og anbring derefter fileterne med skindsiden opad i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, som blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fileterne bliver sprøde.

Mens silden bliver tilberedt i ovnen, hældes overflødig rapsolie fra panden (hvis der benyttes en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg og tomatkoncentrat. Tilsæt kryd- derier (f.eks. de samme, der blev brugt til fisken), 2 spsk. rugmel, derpå lidt vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilsættes lagerøl. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Sild, der kan købes året rundt, er en indbydende og billig spisefisk. Til marinering af fisken er der blevet valgt en dansk lagerøl, der per definition har lav alkoholstyrke. Den gør fisken ekstra lækker! Denne øl er også blevet brugt til saucen, der derved opnår en let bitter smag.

Hvis man ønsker at drikke øl til maden, kan man naturligvis anvende samme øl som i retten eller en britisk ale, der netop har en bitter, men afrundet smag.

Det er naturligvis også muligt at drikke vin til fisken: en tør afkølet hvidvin (f.eks. Sunrise Sauvignon Blanc fra Chile) eller rosévin (f.eks. Sunrise Merlot fra Chile). En let afkølet rødvin (f.eks. en Beaujolais) kan også benyttes.

I øvrigt henvises til opskrifterne

"Luksusmarineret sildefilet med appelsinsauce" og

"Superfin sildefilet med honningsauce"

Usynlig tæller side 35

Til toppen