Portvinsmarineret
Skt. Petersfisk-filet med løvstikkesauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

300 g Sankt Petersfisk-filet med skind
400 g rå grønsager (f.eks. spinat, hvidkål, rødkål, orange peberfrugt)
4-6 små kartofler
rapsolie
portvin (ruby, d.v.s. ret ung og rubinrød) til marinering af fisken
4 spsk. hakket frisk løvstikke
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. koncentreret citronsaft
1 tsk. honning
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring fileterne på en tallerken og krydr på begge sider med f.eks. fiskekrydderi, karry, paprika, citron-peber etc. Hæld lidt portvin over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/ stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køle- skabet nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. timian, basilikum, Herbes de Provence) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og vend den i hvedemel. Steg den hurtigt på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og læg derefter fileterne på et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Fjern skindet fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffel-skræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over fileterne, inden de til sidst grilles ca. 1 min. ved 250-300˚, så de bliver lækre og indbydende.

Mens fileterne bliver tilberedt i ovnen, hældes overflø- dig rapsolie fra panden (hvis der anvendes en teflon- belagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med, løg, tomatkoncentrat, citronsaft og honning. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev brugt til fisken), 2 spsk. hvedemel, dernæst vand. Lige inden saucen er ved at være parat, tilføjes den hakkede friske løvstikke. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Sankt Petersfisk har sit navn efter St. Peter: Da en skatteopkræver i Kapernaum spurgte Simon Peter, om Jesus betalte tempelskat, opfordrede Jesus ham til at gå ned til søen, kaste en krog ud og tage den første fisk, der bed på. Simon Peter trak en guldmønt ud af fiskens mund, mens han holdt fisken mellem 2 fingre. Guldmønten skulle bruges til at betale tempelskat for både Jesus og Simon Peter!

På hver side af fiskens skiveformede krop er der en stor mørk plet omgivet af en lys ring. Disse pletter symboliserer Sankt Peters fingeraftryk. Som et kurio- sum kan i øvrigt nævnes, at fiskens mund ser ud som skuffen i et kasseapparat!

Sankt Petersfisk kan af og til købes hos velassorterede fiskehandlere til en rimelig pris. Fisken er velsmagen-de, og kødet er lyst og fast. Portvinsmarineringen bidrager til at gøre retten til en rigtig dejlig oplevelse!

I øvrigt henvises til opskriften

"Superfornem Sankt Petersfisk-filet med citrongræs-sauce"

Til toppen