Victoriabarsfilet "Africaine"
med mangosauce

 Tilbage

 

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

300 g victoriabarsfilet
400 g rå grønsager (f.eks. spinat, hvidkål, rødkål, orange peberfrugt)
4-6 små kartofler
rapsolie
mørk rom til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. Dijonsennep med honning
6 spsk. koncentreret mangosaft (karton med 250 ml kan købes i supermarkedet)
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
rugmel
vand

TILBEREDNING:

Anbring fisken på en tallerken og krydr på begge sider med f.eks. citronpeber, mild chili, paprika, fiskekrydderi etc. Hæld lidt rom over fileterne og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer, så det kan stå og trække.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. dild, basilikum, ore-gano) og middelhavssalt over. Sæt skålen (med folie/ stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160° (varm-luftovn ca. 150°). Tag fileterne ud af køleskabet, vend dem i rugmel på begge sider og steg dem hurtigt på en pande i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og anbring den derpå i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i ca. 15 min. Kom krydderurter (f.eks. de samme, som blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300°, så fisken bliver lækker og indbydende.

Mens victoriabarsfileterne tilberedes i ovnen, hældes overflødig rapsolie fra panden (hvis der benyttes en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkken-rulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, honningsennep og tomatkoncentrat. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, som blev anvendt til fisken), 2 spsk. rugmel, derpå vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilføres mangosaften. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Victoriabars er en fantastisk lækker afrikansk fisk, der kan købes året rundt til en fornuftig pris. Oprindelig forekom den kun i Nilen (deraf det oprindelige navn nilaborre), men blev i 1962 sat kunstigt ud i Victoriasøen, hvor den siden har udbredt sig massivt på bekostning af næsten alle andre fiskearter. Den sælges altid i filet og er normalt helt benfri. Af alle forekom-mende spisefisk på verdensmarkedet er victoriabars i øvrigt den fisk, der indeholder en af de højeste koncen-trationer af de sunde omega-3-fedtsyrer!

I ovenstående opskrift er victoriabarsen blevet marine-ret i rom og vendt i rugmel, hvilket giver fisken en dejlig fast struktur og en smuk brun farve. Det eksotiske ved ovennævnte opskrift bliver selvfølgelig understreget af den ledsagende lækre gyldenbrune mangosauce!

I øvrigt henvises til opskriften

”Vidunderlig victoriabarsfilet med purløgssauce"

Til toppen