Havkatfilet "Normande"
med rødbedesauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g havkatfilet
400 g rå grønsager (f.eks. hvidkål, rød peberfrugt, rødbede, blomkål)
4-6 små kartofler
rapsolie
alm. Dijon-sennep til pensling af fisken
calvados (æblebrændevin fra Normandiet, Frankrig) til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. koncentreret citronsaft
1 tsk. honning
6-7 spsk. finthakket rødbede
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
2 spsk. hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Læg havkatfileterne på en tallerken, pensl dem på begge sider med Dijon-sennep og krydr derefter på begge sider med f.eks. karry, mild chili, paprika, citronpeber etc. Hæld lidt calvados over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken til med folie/ stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køle-skabet nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, hak, skræl etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. Herbes de Provence, timian, oregano) og middelhavssalt over. Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160° (varmluftovn ca. 150°). Tag fisken ud af køleskabet og steg den i lidt rapsolie på en pande på begge sider - ca. 1 min. på hver side – og anbring derpå havkatten i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Kom krydderurter (f.eks. de samme, som blev brugt til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300°, så fileterne bliver lækre.

Mens havkatten bliver tilberedt i ovnen, skæres de 5-6 champignons i skiver og steges på panden i den tiloversblevne rapsolie sammen med løg, honning, citronsaft og tomatkoncentrat. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken – men i beskeden mængde, så rødbedesmagen ikke over-døves!), 2 spsk. hvedemel, derefter lidt vand. Ca. 5 min. inden saucen er ved at være færdig, tilføjes den finthakkede rødbede. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Havkat er en spændende, men ikke helt billig spisefisk med fast lyst og velsmagende kød. Penslingen med Dijon-sennep og marineringen i calvados gør fisken til en stor oplevelse. Rødbedesaucen med dens smukke røde farve spiller desuden flot op til de lækre fileter.

I øvrigt henvises til opskrifterne

”Havkatfilet, marineret i hvedeøl, med estragon-sauce”

"Appelsinmarineret havkat med timiansauce"

Til toppen