Stenbiderfilet "Danoise"
med porresauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g stenbiderfilet
400 g rå grønsager (f.eks. hvidkål, rød peberfrugt, rødbede, rosenkål)
4-6 små kartofler
rapsolie
dansk kirsebærvin til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. honning
1 tsk. koncentreret citronsaft
7 spsk. finthakket porre (fjern den nederste trevlede del af en porre, skær porren ud i stykker på 8- 10 cm og rens dem for jord. Tag et enkelt stykke, skær det i ringe og hak disse fint)
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Stenbiderfileterne skal forbehandles: Kog noget vand i en elkedel og hæld vandet over fileterne, som er place-ret i en skål. Fisken ændrer nu konsistens, idet den bliver fast og mere lækker. Skift det kogte vand ud med koldt vand. De mørke hinder på fisken kan nu trækkes af med fingrene eller evt. en kartoffelskræller uden større besvær. Lad stenbideren køle af.

Læg fisken på en tallerken og krydr den på alle sider med f.eks. mild chili, citronpeber, karry, fiskekrydderi etc. Hæld lidt kirsebærvin over fisken og bland det hele godt og grundigt. Kom folie/stanniol over fisken og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet, så det hele kan stå og trække nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, hak, skræl etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. timian, basilikum, oregano) og middelhavssalt over. Sæt skålen (med stanniol/folie over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca.150˚).Tag fileterne ud af køleskabet, vend dem i hvedemel og steg dem hurtigt på begge sider på en pande i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og anbring derpå stenbideren i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i ca. 15 minutter. Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken på alle sider, inden den til sidst grilles ved 250-300˚, så overfladen bliver lidt sprød og lækker.

Mens stenbideren tilberedes i ovnen, hældes overflødig rapsolie fra panden (hvis der benyttes en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat, honning og citronsaft. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev benyttet til fisken – men i begrænset mængde, så porresmagen ikke drukner!), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Ca. 5 min. inden saucen er ved at være færdig, tilføjes den finthakkede porre. Kom til sidst krydder-urter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Stenbideren er en fed fisk, der er rig på de sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer, n-3 fedt-syrer, der også kaldes omega-3 fedtsyrer. N-3 fedtsyrer er livsnødvendige for os mennesker og skal derfor være til stede i små mængder i vores kost. Endelig skal nævnes, at stenbideren er særligt rig på jod, selen og kalium.

Stenbider kan frem for alt købes fra januar til maj hos velassorterede fiskehandlere, og prisen på fisken er altid rørende billig! Behandlingen med kogende vand får fiskekødet til at trække sig sammen, så det bliver fast og indbydende. Fisken har en skøn mild smag, der bliver forstærket med marineringen i kirsebærvin. Porresaucen er ligeledes mild i smagen og således fortrinlig til fisken!

I øvrigt henvises til opskriften

"Stenbiderfilet "à la Mogens" med blegsellerisauce"

Til toppen