Fin ålekvabbe m/Pineau de Charentes-sauce

 Tilbage


(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g flået ålekvabbe
400 g rå grønsager (f.eks. spidskål, rødkål, orange peberfrugt, spinat)
4-6 små kartofler (evt. aspargeskartofler)
rapsolie
cognac eller tilsvarende brandy til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. alm. Dijon-sennep
1 dl Pineau de Charentes (sødlig fransk hedvin produceret i Cognac-distriktet og lavet af druemost og cognac)
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Læg ålekvabberne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. mild chili, paprika, karry, fiskekrydderi etc., hæld lidt cognac over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og anbring tallerkenen med indhold nogle timer i køleskabet. Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. oregano, purløg, basilikum) og middelhavssalt over. Dæk over med folie/stanniol og kom skålen ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag ålekvabberne ud af køleskabet og vend dem i hvedemel. Steg fisken hurtigt på en pande i rigeligt med rapsolie, så den kan tage ved, og anbring den derpå i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i ca. 15 min. Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over ålekvabberne og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så de bliver sprøde og lækre.

Mens ålekvabberne tilberedes i ovnen, hældes over-flødig olie fra stegepanden (hvis der bruges en teflon-belagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat og Dijon-sennep. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derefter vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilføjes Pineau de Charentes. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Ålekvabben kan i princippet købes hele året hos vel-assorterede fiskehandlere til en overkommelig pris. Fisken står lidt i skyggen af ål, men er absolut en spændende fisk. Kødet er velsmagende og fast og mindre fedt end ålens. I modsætning til stegt ål kan man uden videre fjerne midterbenet med en kniv eller tilsvarende, efter at fisken er tilberedt, så man undgår at få ben i munden!

Marineringen med cognac gør fisken til en stor nydelse, og Pineau de Charentes-saucen, der også indeholder denne sublime drik, passer fantastisk godt til fisken!

I øvrigt henvises til opskriften

"Ålekvabbe "à la Solveig" med guldølsauce"

Til toppen