Sandartfilet ”Nordique” med havtornsauce

 Tilbage


(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

300 g sandartfilet med skind
400 g rå grønsager (f.eks. spinat, broccoli, rød peberfrugt, rosenkå
4-6 små kartofler
rapsolie
jysk Classic-øl (4,6%) til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. honning
1 spsk. frossen havtorn (fås i dybfrost i poser à 200 g)
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring sandartfileterne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. karry, mild chili, paprika, fiskekrydderi etc. Hæld lidt Classic-øl over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, hak, skræl etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. Herbes de Provence, dild, persille) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og vend den i hvedemel, steg fileterne hurtigt på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og placer derpå fileterne med skindsiden opad i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over sandarten og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fileterne bliver sprøde og lækre.

Mens sandarten bliver tilberedt i ovnen, hældes over-flødig rapsolie fra panden (hvis der benyttes en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg og den optøede havtorn, tilføj honning og tomatkoncentrat. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev benyttet til fisken), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Sandart er egentlig en ferskvandsfisk, men kan også træffes i Østersøen.
Fisken, der er i familie med aborren, smager helt fantastisk, og kødet er af god kvalitet, hvidt, fast og mildt.

Betegnelsen ”Nordique” er valgt, fordi havtorn er en nordisk busk med orange frugter, der er utroligt vitaminrige, og fordi Classic-øl er en dansk opfindelse.

Marineringen med den danske Classic-øl gør fisken saftig og yderst velsmagende og havtornsaucen tilfører retten en syrlig/sød smag.

I øvrigt henvises til opskriften

”Spændende sandartfilet med oreganosauce”

 

Til toppen