Rom-marineret helleflynder-steak med dildsauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

2 helleflyndersteaks med skind à ca. 200 g (eller 1 stk. à ca. 400 g, der deles før servering)
400 g rå grønsager (f.eks. rødkål, hvidkål, orange peberfrugt, spidskål)
4-6 små kartofler
rapsolie
mørk rom
1 tsk. tomatkoncentrat
2 tsk. koncentreret citronsaft
2 tsk. honning
2 spsk. finthakket frisk dild
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Læg helleflynderen på en tallerken og krydr den på alle sider med f.eks. paprika, karry, citronpeber, fiske-krydderi etc. Hæld rom over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet, så det kan trække.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. oregano, merian, per-sille) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet, vend den i hvedemel på alle sider og steg den på en pande på alle sider (samlet stegetid ca. 2 min.) i rige- ligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og anbring derpå helleflynderen med kødsiden opad i et smurt ild-fast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i ca. 15 minutter. Skindet (både det mørke og lyse) fjernes fra fisken (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over den opadvend-te kødside og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fisken bliver sprød og lækker.

Mens helleflynderen tilberedes i ovnen, hældes over- flødig rapsolie fra panden (hvis der benyttes en teflon- belagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på pan-den sammen med løg, tomatkoncentrat, honning og citronsaft, tilsæt krydderier og mel, derefter vand. Lige inden saucen er færdig, tilføjes den hakkede dild. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middel havssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Helleflynder er en populær spisefisk, der udskåret som steak kan købes til en rimelig pris. Kødet er helt hvidt og ret fast i konsistens og smager vidunderligt! Selv velassorterede fiskehandlere har den desværre lidt for sjældent til salg, men tøv ikke med at købe fisken, når chancen er der – det vil du bestemt ikke fortryde!

Helleflynder kan også købes i filet, og derfor henvises til opskriften:

”Pernod-marineret helleflynderfilet med brøndkarse-sauce”

 

Usynlig tæller side 47

Til toppen