Supersaftig knurhanefilet
med rosmarinsauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g knurhanefileter med skind
400 g rå grønsager (f.eks. blomkål, rosenkål, rødkål, rød peberfrugt)
4-6 små kartofler
rapsolie
koncentreret multifrugtsaft (karton med 200 ml kan købes i de fleste supermarkeder) til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. koncentreret citronsaft
1 tsk. honning
4 spsk. hakket frisk rosmarin
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
rugmel
vand

TILBEREDNING:

Anbring fileterne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. fiskekrydderi, mild chili, citron-peber, paprika etc. Hæld frugtsaften over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer.

Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. Herbes de Provence, merian, basilikum) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og vend den i rugmel, steg fileterne hurtigt på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og placer derpå knurhanefileterne med skindsiden opad i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fileterne bliver sprøde.

Mens knurhanefileterne bliver tilberedt i ovnen, hældes overflødig olie fra panden (hvis der benyttes en teflon-belagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat, citronsaft og honning. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev brugt til fisken – men i beskeden mængde for ikke at kvæle smagen af rosmarin!), 2 spsk. rugmel, derefter vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilføjes den hakkede rosmarin. Kom til sidst krydder-urter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Knurhane er en meget fin spisefisk, der kan købes året rundt til en fornuftig pris. Kødet er fast og hvidt og værdsat i mange lande.

Fjæsingfilet kan også tilberedes efter ovenstående opskrift:

”Fristende fjæsingfilet med tomatiseret fiskesauce”

I øvrigt henvises til opskrifterne

"Knurhanegilde" med skaldyrssauce"

"Forrygende fjæsing med sauce bénédictine"