Vinmarineret multefilet
med vinsauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g multefilet med skind
400 g rå grønsager (f.eks. spidskål, orange peber-frugt, hvidkål, blomkål)
rapsolie
4-6 små kartofler
1 tsk. tomatkoncentrat
tør hvid vermouth (evt. tør hvidvin eller rødvin) til fisken
1 dl tør vermouth (evt. tør hvidvin eller rødvin) til saucen
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Læg multefileten på en tallerken og krydr på begge sider med f.eks. paprika, karry, citronpeber, mild chili etc. Hæld lidt vermouth over fisken og ælt det hele godt og grundigt. Kom stanniol/folie over fisken og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer.

Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. Herbes de Provence, oregano, timian) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag multen ud af køleskabet og vend den i hvedemel, steg den hurtigt på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og anbring derefter fileten med skindsiden opad i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra multen (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over multen og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fisken bliver sprød.

Mens multen tilberedes i ovnen, hældes overflødig rapsolie fra panden (hvis der anvendes en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg og tomatkoncentrat. Tilsæt krydde- rier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilsættes vermouth. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Multen er en af de fineste spisefisk, der findes, men normalt ikke helt billig! Den er speciel ved først og fremmest at æde planteplankton og bundplanter, hvil- ket giver kødet en enestående lækker smag. P.g.a. fødevalget har fiskere svært ved at fange den (den kæmper desuden voldsomt imod under fangsten!).

Til multen bør serveres tør afkølet hvidvin (f.eks. en Riesling fra Alsace) eller rosévin (f.eks. Santa Rita fra Chile). En let afkølet rødvin (f.eks. en Moulin-à-Vent fra Beaujolais) vil også være en elegant ledsager til denne specielle fisk.

I øvrigt henvises til opskriften

"Multefilet "à la Louis" med urtesennepssauce"

Usynlig tæller side 38

Til toppen