Skøn hornfiskefilet
med karsesauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g hornfiskefilet med skind (af 2 hele fisk)
400 g rå grønsager (f.eks. rødkål, hvidkål, gul peber-frugt, spinat)
4-6 små kartofler
rapsolie
Dijon-sennep med honning til pensling af fisken
koncentreret limesaft til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. koncentreret citronsaft til saucen
1 tsk. honning
5 spsk. hakket frisk karse
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
rugmel
vand

TILBEREDNING:

Anbring hornfiskefileterne på en tallerken og klip hver enkel over i 2 lige store dele, så de bliver nemmere at håndtere. Pensl dem på begge sider med honning-sennep og krydr på begge sider med f.eks. paprika, mild chili, karry, fiskekrydderi etc. Hæld lidt limesaft over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med stanniol/folie og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. merian, persille, pur-løg) og middelhavssalt over.
Stil skålen (med stanniol/folie over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og vend den i rugmel, steg fileterne hurtigt på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og placér derpå fileterne i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffel-skræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over fileter-ne og grill til sidst fisken ca. 1 min. ved 250-300˚, så den bliver sprød og lækker.

Mens hornfiskefileterne bliver tilberedt i ovnen, hældes overflødig rapsolie fra panden (hvis der benyttes en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkken-rulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat, honning og citronsaft. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev brugt til fisken – men i begrænset mængde, så karse-smagen ikke drukner!), 2 spsk. rugmel, derpå vand. Lige før saucen er ved at være færdig, tilføjes den hakkede friske karse. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Ved servering af retten bliver der 8 fileter: server 2 ad gangen og hold resten varme i ovnen med ovnlågen på klem.
Server retten.

KOMMENTARER:
Hornfisk er en billig, men spændende spisefisk, som lettest kan fås hos fiskehandlerne fra april til juli. Det er en flot sølvskinnende fisk med et imponerende ”horn” – deraf navnet hornfisk. Fiskens kød er fast og lækkert og har samme farve og struktur som f.eks. multe. Kødet er måske lidt tørt, men penslingen med honningsennep og marineringen med limesaft giver fisken en dejlig smag.

Til toppen