Sprælsk hvillingfilet
med meriansauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

300 g hvillingfilet med skind
400 g rå grønsager (f.eks. pastinak, grønkål, rødkål, gul peberfrugt)
4-6 små kartofler
rapsolie
Dijon-sennep med honning til pensling af fisken
koncentreret citronsaft til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. honning
1 tsk. koncentreret citronsaft til saucen
5 spsk. hakket frisk merian
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
2 spsk. hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring hvillingfileterne på en tallerken og pensl dem på begge sider med honningsennep. Krydr derefter på begge sider med f.eks. citronpeber, karry, paprika, fiskekrydderi etc., hæld citronsaft over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/ stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleska-bet nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. merian, estragon, basilikum) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og steg den i lidt rapsolie på en pande på begge sider (½-1 min. på begge sider). Anbring derpå fisken i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Fjern skindet fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de sam-me, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavs-salt over fisken og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så overfladen bliver indbydende.

Mens hvillingfileterne tilberedes i ovnen, skæres de 5-6 champignons i skiver og steges på panden i den reste-rende olie sammen med løg, tomatkoncentrat, honning og citronsaft. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev brugt til fisken – men i begrænset mængde for ikke at overdøve meriansmagen!), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Lige inden saucen er færdig, tilsættes merian.
Kom til sidst krydderurter i og smag til med middel-havssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Hvilling hører til torskefamilien og er en værdsat spise-fisk (især i England og Frankrig). Den kan normalt fås året rundt til en meget lav pris. Den er nemmest at håndtere, hvis den købes med skind på! Da fiskekødet i sig selv umiddelbart kan virke lidt tørt og neutralt i smagen, er det en god idé at benytte ovennævnte pensling og marinering af fisken, som tilfører den en spændende og saftig dimension!

I øvrigt henvises til opskriften

"Hvillingfilet i hvid portvin med pastinaksauce"

Til toppen