Pompøs pighajfilet
med portvinssauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

300 g pighajfilet
400 g rå grønsager (f.eks. rødkål, spinat, gul peberfrugt, hvide gulerødder)
4-6 små kartofler
rapsolie
mørk rom til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. alm. Dijon-sennep
1 dl portvin (ruby, d.v.s. ret ung og rubinrød) til saucen
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Læg pighajfileterne på en tallerken og krydr dem på begge sider med f.eks. paprika, citronpeber, karry, mild chili etc. Hæld lidt rom over fisken og bland det hele godt og grundigt. Kom stanniol/folie over fileterne og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. dild, basilikum, timi-an) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160° (varmluftovn ca. 150°). Tag fisken ud af køleskabet og vend den i hvedemel. Steg fileterne hurtigt på en pande på begge sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved. Anbring derpå fileterne på et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev brugt til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken, inden den til sidst grilles ca. 1 min. ved 250-300°, så overfladen bliver lækker og sprød.

Mens pighajfileterne bliver tilberedt i ovnen, hældes overflødig rapsolie fra panden (hvis der benyttes en teflonbelagt pande, kan den evt. tørres med køkken- rulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat og Dijon-sennep. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derefter vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilsættes portvinen. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Pighaj er en spændende spisefisk, der som regel kan købes hos velassorterede fiskehandlere til en rimelig pris. Fisken kan både fås i flået tilstand eller i filet. Kødet er dejlig fast, men når man spiser det, virker det samtidig lidt blødt. Rom-marineringen af fisken gør sammen med den lækre og smukke portvinssauce denne ret til en fuldendt nydelse!

I øvrigt henvises til opskriften

”Pikant pighaj, marineret i citronsaft, med kapers-sauce”)

Til toppen