Superb skælbrosmefilet
med blåbærsauce

 Tilbage


(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g skælbrosmefilet med skind
400 g rå grønsager (f.eks. grønne asparges, blegselleri, spinat, orange peberfrugt)
4-6 små kartofler
rapsolie
alm. Dijon-sennep til pensling af fisken
koncentreret blåbærsaft (lille karton/flaske kan købes i supermarkedet – omrystes evt. før brug) til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. Dijon-sennep med honning til saucen
8 tsk. koncentreret blåbærsaft til saucen
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
2 spsk. hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring skælbrosmefileterne (fjern evt. skæl med en kniv eller en kartoffelskræller) på en tallerken og pensl dem på begge sider med alm. Dijon-sennep. Krydr derefter på begge sider med f.eks. mild chili, karry, paprika, fiskekrydderi etc., hæld lidt blåbærsaft over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. basilikum, merian, estragon) og middelhavssalt over. Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og steg den i lidt rapsolie på en pande på begge sider (ca. 1 min. på begge sider). Anbring derpå fisken i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Fjern skindet fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så overfladen bliver lækker og indbydende.

Mens skælbrosmefileterne tilberedes i ovnen, skæres de 5-6 champignons i skiver og steges på panden i den resterende olie sammen med løg, tomatkoncentrat og honningsennep. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev brugt til fisken – men i begrænset mængde for ikke at kvæle blåbærsmagen!), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Ca. 5 min. inden saucen er ved at være færdig, tilføjes blåbærsaften.
Kom til sidst krydderurter i og smag til med middel-havssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Skælbrosmen hører til torskefamilien og fiskes kommercielt i Middelhavet som spisefisk og anses for at være en gastronomisk delikatesse. I Danmark landes fisken som bifangst fra trawlfiskeri, ofte som industrifisk. Lidt for sjældent kan den købes hos velassorterede fiskehandlere, selv om den er yderst lækker og temmelig billig.

Skælbrosmens velsmagende kød er fast og lyst, og ovennævnte pensling og marinering af fisken yder den i højeste grad retfærdighed: den er virkelig superb! Den bordeauxfarvede og lækre blåbærsauce er som skabt til netop denne fisk!

Til toppen