Skælmsk skolæstfilet
med hindbærsauce

 Tilbage


(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

300 g skolæstfilet med skind
400 g rå grønsager (f.eks. blegselleri, hvidkål, rødkål, gul peberfrugt)
4-6 små kartofler
rapsolie
Dijon-sennep med honning til pensling af fisken
koncentreret hindbærsaft (lille karton/flaske kan købes i supermarkedet - omrystes evt. før brug) til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. honning
1 tsk. koncentreret citronsaft
8 spsk. koncentreret hindbærsaft til saucen
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
2 spsk. hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring skolæstfileterne på en tallerken og pensl dem på begge sider med honningsennep. Krydr derefter på begge sider med f.eks. karry, paprika, fiskekrydderi, mild chili etc., hæld lidt hindbærsaft over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fileterne over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer. Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. dild, Herbes de Provence, merian) og middel-havssalt over. Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og steg den i lidt rapsolie på en pande på begge sider (ca.½ min. på begge sider). Anbring derpå fisken i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Fjern skindet fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de sam-me, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavs-salt over fisken og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så overfladen bliver lækker og indbydende.

Mens skolæstfileterne tilberedes i ovnen, skæres de 5-6 champignons i skiver og steges på panden i den resterende olie sammen med løg, tomatkoncentrat, honning og citronsaft. Tilsæt krydderier (f.eks. de sam-me, der blev brugt til fisken – men i beskeden mæng-de for ikke at overdøve hindbærsmagen!), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Ca. 5 min. inden saucen er færdig, tilføres hindbærsaften.
Kom til sidst krydderurter i og smag til med middel-havssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Skolæsten fanges som bifangst under trawlfiskeri. Dens snude er but, og hovedet er stort med store øjne, da det er en bundfisk, mens halen er lang og tynd. Den kan af og til købes hos velassorterede fiskehandlere til en utrolig lav pris – sikkert fordi den normalt landes som industrifisk. Den er nemmest at håndtere, hvis den købes med skind på!

Da fiskekødet i sig selv umiddelbart kan virke lidt tørt og neutralt i smagen, er det en god idé at pensle fisken med honningsennep og marinere den i hindbær-saft, hvilket gør den særdeles appetitlig! Hindbær-saucen er desuden en dejlig ledsager til fisken.

Til toppen