Bourbon-marineret hellefisk-filet med myntesauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g hellefiskfilet (med SKIND!)
400 g rå grønsager (f.eks. spidskål, broccoli, rødkål, gul peberfrugt)
4- 6 små kartofler
rapsolie
Bourbon (amerikansk whisky) eller tilsvarende spiritus
1 tsk. tomatkoncentrat
2 tsk. honning
2 tsk. koncentreret citronsaft
4 spsk. hakkede friske mynteblade (mynte kan købes frisk hos grønthandlere eller velassorterede supermarkeder)
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring hellefisken på en tallerken og krydr den på begge sider med f.eks. karry, paprika, mild chili, citronpeber etc. Hæld Bourbon over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/ stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleska- bet nogle timer, så det kan stå og trække.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. oregano, basilikum, persille) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag hellefisken ud af køleska-bet, vend den i hvedemel på begge sider og steg den på en pande på begge sider (ca. 1 min. på hver side) i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved, og anbring derefter fisken med skindsiden opad i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i ca. 15 minutter. Skindet fjernes fra hellefisken (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fisken bliver sprød og lækker.

Mens hellefisken bliver tilberedt i ovnen, hældes over-flødig rapsolie fra panden (hvis der bruges en teflon-belagt pande, kan den evt. tørres med køkkenrulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, honning og citronsaft. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Ca. 10 min. før saucen er færdig, tilføjes den hakkede mynte. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten

KOMMENTARER:
Hellefisk er en lækker spisefisk, der kan variere en del i pris. Den er beslægtet med helleflynder, men kødet har en noget løsere og federe konsistens, som kan gøre det lidt vanskeligt at håndtere fisken, når den købes som ren filet. Hvis hellefisken til gengæld købes i filet med skind på, er fisken pludselig overraskende nem at have med at gøre, og hvis ovenstående opskrift følges, er der en stor oplevelse i vente!

 

Usynlig tæller side 48

Til toppen